26 August 2011

0 Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum kawan-kawan...

Apa khabar? Harap sihat-sihat sahaja. Saya sihat je. Hari Raya kan sudah semakin hampir, jadi kenalah jaga kesihatan. Barulah syok beraya. Hehe :)
Klik untuk membesarkan imej.
Info imej :-
Tajuk Imej : Selamat Hari Raya Aidilfitri
Software : Adobe Photoshop
Tahap : Simple
Tarikh Siap : 24/8/2011 6:36 PM

Sengaja taip entri Hari Raya Aidilfitri lebih awal. Bersemangat ni ! Hehe :)
Dalam entri ini, saya nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan sekelas saya (4 Sains 1), rakan-rakan yang mengenali diri ini, budak-budak Bloggers dan kepada semua rakyat Malaysia yang seringkali melawat blog ini bagi membaca entri terbaru dari luar skrin komputer.
Saya juga memohon ampun dan maaf kepada kawan-kawan, kalau saya ada tersalah taip entri yang boleh menyinggung perasaan korang. Mungkin juga entri itu ditaip dengan terlebih emo.
Topik asal sudah habis. Masuk yang tengah..
Hari Raya Aidilfitri tahun ini, korang beraya di mana? Kalau saya, saya beraya di kampung je. Hehe :) Yang pasti kampung saya ini di negara tercinta, Malaysia.
Tema raya tahun ni pun, saya kurang pasti. Tidak tahu langsung. Kira tunggu je lah..
Topik yang tengah sudah pun habis. Mula topik yang terakhir pula..
Saya nak kongsi tip-tip dengan kawan-kawan sebelum mula balik kampung. Nak tahu? Tip ni pun sudah banyak diiklankan di kaca televisyen nipis dan tebal di rumah korang. Tidak kiralah televisyen berjenama apa sekalipun samada Panasonic, LG, Samsung ataupun Celcom. Saya mulakan..
  1. Pastikan rumah korang berkunci samada pintu depan, pintu pagar ataupun pintu belakang sebelum bertolak ke destinasi yang dituju. Kunci dengan manggo/mangga.
  2. Pastikan kenderaan anda telah diservis dan diupdate dengan baik serta sempurna. Ini bagi pengetahuan driver sahaja. Budak-budak jangan pandai-pandai nak hantar kereta untuk diservis. Nanti terperanjat tauke pusat servis tu. Kata mereka, " Hebat berbenor budak-budak zaman loni ! "
  3. Kemaskini status kenderaan anda dari segi lesen dan roadtax. Jangan ingat Facebook saja yang boleh kemas kini status. Kenderaan pun boleh. Tetapi, kalau kereta yang tayar satu tu tidak perlulah kemaskini status. Nanti terperanjat pegawai JPJ. (Hanya untuk driver)
  4. Pastikan nombor plat kenderaan anda diskru dengan baik. Hal ini, boleh memFamouskan kenderaan anda di hadapan JPJ dan juga sebagai MyKad kenderaan. (Hanya untuk driver)
  5. Sebelum memulakan perjalanan, pakai tali pinggang keselamatan tidak kira bagi penumpang mahupun driver. Lepas tu, checklah mana-mana yang patut. Check cermin sisi, lampu signal, lampu brek ataupun segala jenis lampu. Contoh, lampu suluh. Jangan lupa untuk check wiper hadapan dan belakang sekali.
  6. Setelah memastikan semuanya berada dalam keadaan baik, mulakan perjalanan anda dengan bacaan basmalah. Tumpukan perhatian semasa memandu. Kepada penumpang di belakang dan di sebelah kiri, jangan mengganggu konsentrasi dan tumpuan driver.
Itu sahajalah tip-tip yang dapat saya kongsikan. Kalau ada yang terkurang tu, harap dimaafkan saja lah. Sebelum saya terlupa, jangan memandu semasa dalam keadaan mengantuk dan juga memandu sambil menggunakan telefon bimbit. Ini amat berbahaya. Semoga korang semua selamat sampai dan pulang dari or ke destinasi yang dituju.
Sekian sahaja entri ini. Bye bye dari saya.
Lastly, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin dan Selamat Bercuti Malaysia. Cuti hanya seminggu. Siapkan kerja sekolah.

p/s : 27/8/2011 ni dapat duit kecemerlangan. Yea ! Yea ! Duit raya \(^O^)/

25 August 2011

0 Kemaskini Entri Pada Bulan Ramadhan..

Assalamualaikum kawan-kawan...

Apa khabar semua? Saya sihat sahaja. Hehe :D Nak dekat raya dah kan? Mestilah kena jaga kesihatan. Kalau tak, tak boleh berayalah nanti. Ngeeee :D

Entri ini cuma sekadar entri sampingan. Sengaja mahu buat statistik sendiri 'bilangan entri' pada Bulan Ramadhan ini.

Siapa yang nak tahu berapa statistiknya? Sila angkat anak mata !!! Ngeee ^__<

Bilangan entri pada Bulan Ramadhan ini sikit sahaja. Hanya dua entri. Kalau dicampur dengan entri ini, equal tiga. Saya tiada masa sangat untuk update entri terbaru pada bulan ini. Terlampau sibuk dengan Kerja Kursus Prinsip Perakaunan dan Facebook. Opss.. Haha :D

Entri permulaannya pada 1/8/2011. Wakaka :D Tepat tu tarikhnya...

p/s : Foto kartun Hari Raya Aidilfitri sudah siap :D Jom tengok...

Sekian entri sekerat ini...

12 August 2011

1 Ogos And September equal Busy Day

Assalamualaikum kawan-kawan...

Lama sudah saya tidak update entri di blog. Ini merupakan entri kedua bagi bulan Ramadhan yang mulia ini :D Sudah 12 hari kita berpuasa. Ada sesiapa yang sudah tinggal puasa? Jawab. Jawab. Hehehe ^__<

Bulan Ogos and September equal Busy Day?

Mungkin ramai yang tertanya-tanya. Oopss... Apakah ini?

Sumber : Google
Kenapa saya kata Ogos and September equal Busy Day? =.=
Untuk perhatian ! Bulan Ogos dan September ni merupakan bulan yang agak sibuk. Sibuk dengan SPM? SPM ni hanya untuk budak-budak form 5. Saya masih lagi form 4. So, ini bukannya berkenaan dengan SPM.  Nak tahu apa?

Kerja Kursus Prinsip Perakaunan

Inilah dia busy day saya. Kerja Kursus Prinsip Perakaunan ni bukan macam Kerja Kursus Sejarah atau Geografi. Kerja Kursus Sejarah dan Geografi  ni lebih nipis dari Kerja Kursus Prinsip Perakaunan. Kerja Kursus Prinsip Perakaunan bukan hanya perlu menaip perkataan sahaja tetapi juga perlu menaip nombor.
Macam mana tu? Mungkin ramai yang akan mengatakan itu mudah. Mudah je...
Maksud saya, kita perlu membuat akaun kita sendiri. Tidak faham juga? Saya terangkan dari mula...

Mula-mula tu, cikgu Prinsip Perakaunan kamu tu akan bagi satu kertas. Itulah kertas tugasan projek. Permulaan kerja busy kamu tu. Nak tengok kertas tugasan projek tu? Boleh download kat sini : Link Ini
Lepas itu, kamu kena pilih salah satu perniagaan yang kamu ingin jalankan. Contoh perniagaan yang disediakan untuk tahun ini :- (Semuanya ada pada tugasan projek itu)
  1. Kedai Alatan Sukan
  2. Kedai Alatan Memancing
  3. Kedai Alatan Perkhemahan
  4. Kedai Alatan Perkelahan
  5. Kedai Pakaian Seragam
Arahannya :
Calon dikehendaki menyediakan satu set akaun yang lengkap berdasarkan dokumen sumber.

Untuk menyiapkan kerja kursus ini, kita perlu banyak berimaginasi. Imaginasi tentang business yang ingin kita jalankan. Sebagai contoh, kita memilih kedai alatan sukan. Kita perlu mereka sendiri pilihan nama bagi kedai kita, tempoh perakaunan kedai kita, dokumen sumber dan set akaun. Semuanya umpama kita baru hendak membuka perniagaan.

Sebab itulah saya mengatakan yang kerja kursus ini lagi susah dari Kerja Kursus Sejarah dan Geografi untuk form 3. Lagi satu, kerja kursus ini tiada dalam senarai form 1, 2 and 3. Jadi, kamu tidak perlulah mencari mana asal usul kerja kursus ni. Kalau nak tahu info lanjut, klik sini.

Itu sahaja entri saya untuk hari ini.

Babai....

1 August 2011

0 Ramadhan Tahun Ini


Sumber : Google

Selamat Berpuasa
Dan
Menyambut Ramadhan Al-Mubarak
Buat
Semua Kawan-Kawan Di Luar Sana

Ikhlas dari Aiman Afnan...