27 December 2012

0 Update : Tempahan Flash!

Assalamualaikum :)

Ini entri pendek dan untuk dipendekkannya. Opss. Kejap. Sebelum tu, ingin dimaklumkan bahawa penggunaan kata panggilan dari "Afnan" kepada "Saya" akan berkuatkuasa sekarang. Bukan apa. Nak bagi nampak macam orang besar sikit. Jadi, mari gunakan "Saya" :p

Diteruskan sebelum dipendekkan. Bersempena dengan cuti yang memboringkan ini, saya dengan seikhlas hati ingin membuka kedai. Ya! Kedai! Kedai apa? Bukan kedai coklat mahupun kedai roti. Tetapi ini adalah Kedai Flash. Okay fine. Saya nak buka tempahan sebenarnya. Tempahan untuk Flash. Untuk yang biasa pun, boleh jugak :)

Nak tahu apa itu Flash? Tengok kat header atas tu. Itulah Flash. Lebih interaktif kan? Diringkas cerita. Untuk menempah Flash ni, korang bolehlah klik sini dan isi borang online tu dengan seikhlas hati yang boleh atau korang boleh klik juga banner yang berada dibahagian atas itu.

Untuk yang Flash Header dan Banner ni. Saya buka kepada semua. Dibolehkan untuk business mahupun peribadi. Mengenai harga, kedua-duanya adalah sama mahupun untuk bisnes ataupun peribadi. Oleh itu, bagi mereka yang berminat. Bolehlah tempah :) *acu pisau*

Mengenai harga?

Harga yang ditawarkan juga berpatutan. Sebagai permulaan, harga akan ditetapkan seperti yang tertera. Berpatutan lah kan bagi budak yang habis SPM ni tapi tidak bekerja. *meraih simpati*. Tambahannya lagi, bagi sesetengah penempahan itu, mungkin saya akan buat pengurangan harga. Itu pun mengikut kepada syarat-syaratnya. Syarat-syaratnya? Mungkin macam sekiranya header yang disiapkan itu tidak melibatkan banyak interaktif ataupun pergerakan. Berikut adalah senarai harga yang dicadang sendiri. Muahaha xD

  • Flash Header (RM20/RM25) (RM10)
  • Flash Banner (RM10)
Kesemuanya untuk platform Blogger. Kalau platform Wordpress, saya tak pandai lagi nak memasangnya. Kalau template Blogskins tu, insyaAllah boleh :)

Cara-cara pembayaran adalah sebagaimana tertera pada borang online tempahan tu.

Tetiba rasa lain bila menaip menggunakan word "SAYA". Huhu. Okaylah. Sampai disini sahaja. Semoga bertemu lagi.

Bye. 

16 December 2012

0 Afnan Dah Ada Tumblr!


Assalamualaikum kawan-kawan :)

Hari ni tak ada story yang best. Emm.. Hari ni Afnan cuma nak bagitahu yang Afnan dah buat Tumblr. Baru je dilancarkan kat TV3. Korang tahu? Tak tahu eh. Nampak sangat tak tengok perkembangan semasa. Haha. Apalah. Lain kali tengok perkembangan semasa tu :p

Ni link Tumblr Afnan. Kalau sesiapa yang ada Tumblr tu, bolehlah follow Tumblr Afnan (muka meraih simpati). Follower Afnan sikit. Baru je ada empat orang. Yang istimewanya, dua orang Malaysia dan dua orang lagi "Overseas" people kot. "Overseas" kay. Bukan "Overriver" :p

Jangan lupa follow tau. Tumblr tu nanti Afnan cuma letak gambar je kot. Sekarang ni pun tak tahu apa nak guna. Ye lah. Ada dua sekarang ni. Blog ngan Tumblr. Pening kan? Tapi InsyaAllah. Tumblr tu untuk gambar. Sebab bila "survey" je. Ramai jugak geng "Tumblr" yang letak gambar je. Sikit sangat yang update post diaorang.

Afnan pun ada Twitter. Kalau nak follow tu, follow je. Afnan ni jenis suka follow back orang yang follow Afnan. Tak payah mention pun Afnan untuk "follow back". Antara lambat ngan cepat je. Sebab Afnan jarang buka Twitter. Afnan lebih online di Facebook. Kalau online Twitter tu, tak tahu nak tweet pasal apa. Kat Twitter, Afnan banyak RT je. Kekadang, REPLY orang punya TWEET.

Okaylah. Itu sahaja rasanya yang Afnan nak update. Tajuk dah lari dari isinya. Jadi, sampai sini je. Kepada adik-adik yang masih lagi bersekolah tahun depan, "online lama-lama tau". Korang kan tak boleh nak online dah lepas ni. HAHA. Itu je.

Bye. Terima kasih kerana support Afnan dalam "online world" ni, KAWAN :)

7 December 2012

0 End Year Giveaway by Syafiqah and Aina

Assalamualaikum :)

Hari ni Afnan nak join Giveaway. Pertamanya, giveaway ni dari Syafiqah dan Aina. Tak ada orang tag pun. Masa blogwalking, jumpa pasal GA ni. Sengaja mahu mencuba nasib. Mana tahu boleh menangkan. Nak tengok hadiahnya? Boleh tengok kat blog Aina. Korang pun bolehlah cuba nasib korang jugak. Mana tahu boleh menang :)

Untuk GA ni, Afnan nak tag Ieya. ^__^v

Bawah ni ada bukti printscreen Afnan :)



Okay. Itu sahaja entri pendek. Malas nak menaip panjang-panjang. Bye :3

6 December 2012

4 Rutin Oh Routine


Assalamualaikum :)

Apa khabaq? Haha. Kay. Afnan tahu korang sihat.

Hari ni? Hari ni rutin harian Afnan sama je lah. Bangun pagi. Makan. Main FB. Main Twitter. Check Blog. Tidur. Lupa nak tambah. Solat, Mandi ngan Minum. Agak-agaknya. Ni lah kot rutin harian budak-budak lepas SPM kan. Kan? Kan? Okay. Tak ada orang yang setuju. Sedih :'(

Afnan nak cerita pasal tadi. Tadi, Afnan mesej ngan kawan Afnan. Silap. Bukan mesej. Berchatting je. Bertanya khabar. Dah setahun tak bersua muka. Haha. Bukan setahun pun. Baru beberapa hari kalau tak silap. Action je :3 Dia cerita pasal dia nak mintak kerja. Ramai lah jugak kawan Afnan yang kata nak mintak kerja. Afnan? Entah lah. Tak tahu lah lagi. Kerja tu memang nak kerja. Tapi tetiba rasa macam malas je. Ye lah kan. Siapa yang tak nak kerja. Kalau kerja, bolehlah dapat duit. Dengan duit tu boleh lah beli macam-macam. Beli lens ke. Haha. Berangan je tahu. Emm.. Nanti Afnan fikir pasal kerja tu. Perlu atau tak?

Talking about lens. Yeah. Hari ni Afnan buka website nikon. Nampak banyak sangat lens. Ada Telephoto. Fisheye. Wide angle. Semua hebat. Tapi hebat macam mana pun, bukan boleh beli pun. Semuanya harga beribu-ribu. Kena tunggu ada kerja yang tetap. People kata "Suatu Hari Nanti".  Geram sangat. Geram sangat bila nampak lens yang comel comel tu. Waaaaaaa!!!
Okaylah. Sampai sini je. Lain kali, kalau ada cerita best. Afnan akan share lagi. 

Afnan ada twitter. Jom follow ramai-ramai. Itu je. Bye :)

Sebelum Afnan lupa. Jom main satu game. Puzzle game. Best tau. Afnan dah cuba. Asyik kalah je. Apa kata korang cuba pulak? ^_____^

3 December 2012

3 After SPM?


Assalamualaikum..

Apa khabar? Lama sudah kita tidak bertemu. Masing-masing sibuk dengan hal masing-masing. Afnan pun. Sampaikan blog ni tak jadi up to date dah.

Okay. Korang nak tahu? Afnan dah habis SPM dah. Yeay! Tak payah pergi sekolah dah lepas ni. Siapa-siapa yang sama umur tu, kita geng. Sep! Sep! First question yang selalu orang tanya bila dah habis SPM ni. Emm.. How about your SPM? Meh. Afnan nak jawab. Ehem.. Ehem.. Okay je. Alhamdulillah. Terima kasih kepada sesiapa yang doakan untuk Afnan tu tau.  Bila ditengok balik dengan masa-masa yang dulu, SPM ni rasanya Afnan jawab soalan se-complete complete nya. Terutamanya pada kertas 3 yang bahagian b tu. Soalan merangka eksperimen tu. First time and for the last time. Harap-harap result yang akan keluar bulan 3 ni comel. Amin.. Kalau tak dapat straight A's pun, paling kurang result tu still comel sebab Afnan nak masuk matrik. Afnan nak jadi doktor. InsyaAllah. Doa sangat semoga tiada subjek yang G, D, E ngan C. A dan B pun okay. Alhamdulillah. Korang doakan sekali eh. Mana tahu berkat kan doa korang tu. Nanti saya Aminkan doa korang :)

So, habis je SPM ni. Memang agak bosan. Tak tahu nak buat apa. Kalau tahun lepas, tak lah sebosan tahun ni.. Kenapa eh? Tertanya-tanya jugak. Kawan-kawan Afnan pun ada yang bosan jugak. Ada yang ajak Afnan keluar. Tapi Afnan reject. Haha. Kita tak tahu nak buat apa tau kalau keluar pun. So, nak duduk rumah je lah. Menghadap lappy nih. Rindu oh! Selalu habis SPM ni, ramai nak minta kerja. Kerja sampingan untuk mencari sesuap nasi. Afnan tak minta kot. Lagipun, tak tahu nak buat kerja apa. Tolong kemas rumah mungkin. Oh ya. Menjadi "Bibik". 


Lupa nak cakap. Abah Afnan ada suruh ambil lesen kereta. Tapi tak tahu lagi lah tu. Lesen motor pun tak ada. Sekarang ni, Afnan baru cuba try test bawa motor. Afnan memang tak pandai bawa motor pun. Nervous kata hati Afnan. Takut accident kan. Huhu. Mintak dijauhkan... Tapi. Afnan akan cuba laksanakan jugak misi tu. Misi ambil "LESEN KERETA" + "MOTOR". Berusaha!

Okaylah. Afnan taip sampai sini je. Sampai kita bersua lagi. Rindu kat blog ngan korang. Itu pasai lah jenguk. Mahu update update. Bye. Jaga diri ngan kesihatan cuti-cuti ni tau :)

"Menjadi Dewasa" :p

18 August 2012

1 Raya? "Taqabbalallahu minna wa minkum"

Assalamualaikum kawan-kawan.
Alhamdulillah. Hari ni dah sampai ke hari last kita berpuasa. Macam mana? Happy? Mestilah happy kan? Nak raya lah katakan. Tapi sebelum tu, Afnan nak tahu lah jugak. Puasa tu penuh ke tak sampai beria ria nak beraya nih? :3

Apa apa pun. Semoga Allah S.W.T mempertemukan kembali kita dengan bulan Ramadhan yang penuh barakah ini pada tahun yang akan datang. Amin.

Raya tahun ni Afnan mesti tak best mana. Ye lah. Habis je cuti raya ni terus ada exam trial. Haha. Cakap je lebih exam trial. Tapi still lagi letak muka kat depan lappy. By the way, Afnan study sebenarnya. Bukan tak study langsung. Cuma lebih kepada lappy lah.

Untuk raya ni, Afnan plan nak cuba kuasai subjek Add Math, Chemistry, Physics, Akaun dan Biology. Pray for me. Sekarang nih kita on the way jawab soalan Past Year. Alhamdulillah. Setakat ni masih lagi lancar. Cuma ada yang tersekat sikit especially kat bab Differentiation and Integration untuk Add Math. Dua-dua bab ni memang Afnan payah nak faham :'(  Tapi, you can do it Afnan. Go! Go!

Nak cerita panjang. Kurang idea. Afnan baru je snap satu gambar. Afnan snapkan gambar ni khas sebagai kad Hari Raya tau. Kad Hari Raya yang terlebih exposure kat Lightroom. Selamat melihatnya. Simple okay!


Afnan tak tahu apa ertinya cawan berisi air berwarna merah itu. Haha. Fikir sendiri je. Itu sahaja entri hari ini.  Semoga kita berjumpa lagi lepas trial atau sebelumnya. InsyaAllah. Doakan semoga Afnan berjaya untuk exam ni ya :)

Bye ^__^

Tatapan Kad Raya :

Di sini, Afnan ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan "Taqabbalallahu minna wa minkum" kepada rakan-rakan sekelas Afnan, rakan-rakan sekolah Afnan, guru-guru yang pernah atau yang sedang mengajar Afnan ketika ini, rakan-rakan facebook, rakan-rakan twitter dan mereka yang sedang membaca entri ini. Harap dimaafkan jika Afnan ada buat salah atau silap tau. Semoga segala amalan dan taubat kita di bulan Ramadhan diterima Allah S.W.T dan dihapuskan segala dosa. Amin..
Semoga Kita Bertemu Kembali Ramadhan :')
p/s : Tahun ni tema baju raya Afnan warna purple.

4 August 2012

3 Yeay! Ramadhan :)

Assalamualaikum kawan-kawan.


Mungkin entri ini agak terlewat kot. Apa-apa pun, Afnan masih lagi sempat rasanya nak ucap "Selamat Berpuasa". Macamana ngan puasa? Ada ponteng tak? Jangan ponteng-ponteng tau. Nanti Allah S.W.T marah tau.

Oleh kerana ni bulan Ramadhan. Jadi Afnan nak cerita pasal bulan Ramadhan ni. Kay.  Before tu, hows the terawih? Ada tinggal? Hope tak adalah kan. Amin..

Bulan Ramadhan merupakan salah satu daripada bulan yang paling digemari oleh para manusia terutama kanak-kanak tetapi tidak bagi para Syaitan. Yelah. Time bulan Ramadhan ni lah, Syaitan-Syaitan ni kena masuk jail. Wuhuu. Padan muka. Bagi kanak-kanak pula, mereka suka sebab dah nak dekat raya. Betul tak? Bahang raya dah terasa sekarang ni tau biarpun masanya masih panjang lagi. Tak percaya? Try dengar radio. Banyaklah lagu raya yang on air sekarang ni.

Dalam bulan Ramadhan, puasa merupakan satu ibadah wajib di siang hari manakala Solat Sunat Terawih pula sebagai ibadah sunat di malam hari. Meriah kan bulan Ramadhan? Sebenarnya ada banyak faedah apabila kita berpuasa ni.

Antara faedahnya, kita akan dapat melatih nafsu kita. Kita juga akan dapat berdiet. Oh maii..

Afnan malas sebenarnya nak menaip panjang. So, kita end today je lah ya :)

Bye..

7 July 2012

0 Photography 5 : Indahnya!

: Warna Biru Langit :
Amatlah indah alam ciptaan Allah S.W.T ini :)
| Nikon D50 | ISO 200 | f/5.6 | 1/1000s |
Taken pic at Langkawi Cable Car.
Apa komen kawan-kawan pasal gambar ni? Jangan lupa kongsi tau!

30 June 2012

0 PBSM Number One :)

Assalamualaikum friends :)

Setelah sekian lama tak update blog. Hari ni Afnan update dah. How the new look? Purple one ;)

Afnan nak share berita gembira ngan kawan-kawan ni. Buat kali pertama nya, PBSM a.k.a Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia kat sekolah Afnan berjaya merangkul nombor 1 tau dalam pertandingan kawad kaki. Habis kalah semua unit beruniform yang gah gah namanya tu. Haha :D

Jadi, jom lihat wajah-wajah kegembiraan kami. Haha. Hari ni entri gambar je. Enjoy ya!

Cuba cari saya? Hikhik xD





p/s : Gambar milik orang lain. Bukan Afnan punya.

Itu sahaja. Bye bye :D

12 April 2012

1 Kem Kepimpinan Pengawas Sesi 2012


Assalamualaikum kawan-kawan :)

Lama sudah Afnan tak update blog kan. Apa khabar? Harap sihat-sihat sahaja.

Hari ni Afnan nak update pasal aktiviti ni. Nampak tak gambar yang kat atas tu? Itulah barisan kepimpinan pengawas sekolah Afnan. Hebat tak? Baju warna oren gitu? Menyerlah lap lap lap. Itu baju baru sebenarnya. Baru tahun ni dirasmikan.

Kalau nak tahu, Afnan sakit kaki ngan sakit tekak time tengah taip entri ni. Badan pulak lenguh lenguh je. Maklumlah terlibat dengan aktiviti lasak kan? Tapi apa-apa pun memang best lah. Okay. Meh Afnan share serba sedikit suka duka semasa kem tu berlangsung. Check it out!

Kem Kepimpinan Pengawas bagi sesi 2012 ini diadakan selama 3 hari 2 malam bermula pada 8-10 April 2012 bertempat di Taman Etnobotani Gua Musang, Kelantan Darul Naim. Pengangkutan untuk pergi ke kem ini adalah secara sendirian berhad (kecuali budak asrama).

Untuk kem kepimpinan pengawas ni, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Nama kumpulan itu pula diberi sempena dengan nama haiwan comel kesayangan kami semua. Nak tahu nama kumpulannya tak? Okay. Ada kumpulan Cacing, Cicak, Zirafah, Tikus, Pacat, Lintah, Katak, Monyet, Kura-kura dan Ular. Comel kan nama kumpulan tu ^_^
Apple Worm Clip Art
Afnan dapat kumpulan nombor 8 atau dengan nama comelnya "Kumpulan Cacing". Untuk Kumpulan Cacing ni, Afnan jadi ketua tau. *bangga rasa* Ahli kumpulan Afnan pulak, comel comel belaka. Aww    Bagi perempuan je, okay. Hehe :p
  1. Aiman Afnan (Ketua Cacing)
  2. Ainul Syasya
  3. Ain Umairah
  4. Nik Nur Syahirah
  5. Siti Nor Laila
  6. Kak Norbaiyah
  7. Kak Mimi Nabila
  8. Kak Mira
  9. Mohd Firdaus
  10. PerexJeex
Banyaklah jugak suka duka yang kami lalui bersama. Haha. Koya ah :p Yang paling malu sekali, pada hari pertama tu, group kami kena denda. Denda angkat tangan gaya superman. Dah lah lama pulak tu. Rasa geram je kat cikgu-cikgu situ. Tapi itupun salah kami juga sebab hantar nama ahli kumpulan lewat. Kat situ kalau nak tahu lah kan, hampir setiap hari kena denda tau. No one miss it xP

Lepas tu. Yang ni Afnan tak ingatlah bila. Boleh pulak Afnan terpanggil penghulu dengan panggilan "Ye Cacing". Memang malu lah time tu. Tapi nak buat macam mana, dah terlampau nervous kan. Nasib lah. Sepatutnya "Ye Cik". Bukannya "Ye Cacing". Kalau teringat je peristiwa tu, rasa macam nak gelak sorang sorang pun ada. Hehe :3

^Petunjuk Treasure Hunt^

Habis yang tu, yang ni peristiwa time Treasure Hunt. The best moment tau :) Kumpulan kami kalah untuk game ni. Walaupun kalah, kami still happy tau. Haha. Nampak sangat tak ada perasaan kan :p :p :p Part Treasure Hunt ni berat sikit. Time tengah cari petunjuk untuk checkpoint tu, salah seorang ahli kumpulan Afnan pengsan. Mujurlah Afnan jalan gaya kura-kura time tu. Kalau tak. Tak tahulah. Budak yang pengsan tu namanya Ain Umairah. Boleh pulak dia pengsan time orang tengah penat kan? :p Time tu, Afnan ngan Ainul je yang ada. Afnan angkat bahagian kaki. Ainul angkat bahagian kepala. Hasilnya, posisi budak Umairah still sama. Tak berganjak sedikit pun. Dalam hati cakap, "Beratnya lah Umairah ni." Haha. Sorry eh Umairah xD Hanya Afnan ngan Ainul je yang tahu ungkapan tu kot.
Itulah serba sedikit suka duka di sana. Yang bagusnya pasal kem ni, Afnan boleh kenal geng pengawas yang lain. Ooh. Sebelum terlupa. Malam terakhir tu pun, ada jugak Jungle Trecking tau. Tak boleh bawa lampu suluh dan jalan sorang-sorang. Malam tu lah, banyak hantu yang berkeliaran. Muehehe -.-" Ada yang langgar pokok. Ada yang berlari tak henti-henti. Ada yang menangis. Macam-macam ah.. Selain tu, masa kat kem ni kan, tetiba je Afnan ada kenyakinan. Kalau dulu, time cikgu panggil kat depan suruh cakap ke, mesti nervous je. Kat kem tu, tetiba je tak ada. Pelik sangat. Apa-apa pun, memang best ah. Malam terakhir adalah malam BBQ. Yummy!

Sampai sini saja. Jumpa pula lain kali tau. Afnan dah tak ada idea nak update apa lagi. Mata dah mengantuk sangat. Bye kawan :)

p/s : Tak sabar nak jumpa kawan-kawan di sekolah!

16 February 2012

0 Gambar Potrait Sendiri

Gambar Potrait Aiman
| Nikon D50 | ISO 200 | f/7.1 | 1/02s | Speedlight SB-800 |

*Betul ke exif data tu? -.-

Assalamualaikum kawan-kawan :)

Lama Aiman tak update blog ni. Selamat datang Tahun 2012. Hikhik ^o^

Okay. Hari ni Aiman update entri pasal gambar potrait. Menjadi tak gambar potrait ni? Ni first time ambik tau. Ambik kat dalam bilik tidur je. Tak pergi kedai pun. Hebat kan Aiman?

Pada mulanya, gambar potrait ni saiznya besar sedikitlah dari gambar potrait yang ni. Jadi, Aiman crop sedikit dan potong ikut line muka serta buat gradient background guna Adobe Photoshop CS5 Extended. Selepas itu, Aiman touch up kan sedikit tone nya guna Adobe Photoshop Lightroom 3.3. Hasilnya jadi macam ni. 

Tujuan Aiman buat gradient background ni adalah supaya latar belakang shot nampak macam ala-ala kita ambil kat kedai gitu. Cara potong Aiman sudah menjadi cuma di bahagian rambut je kurang. Ada kesan sedikit. Boleh diperbaiki lagi kan :D

Aiman pun first time je guna Adobe Photoshop Lightroom. Payah woo!! Blur sekejap sebab Lightroom ni tak macam Photoshop. Pening -.-

Kalau ambil kat kedai foto mahal. Kawan Aiman kata, kalau ambil di tempat studio tu, RM10 untuk 4 keping gambar. Kalau print kat tempat dia, RM5 untuk 4 keping. Lebih baik print daripada ambil di tempat studio dia kan? Mana satu pilihan anda?

Ni pulak hasil editing untuk Photoshop dan bersedia untuk diprint guna printer di rumah sendiri. Kalau dulu boleh print secara terus kat kedai foto dengan harga RM1 tapi sekarang tak boleh sebab orang kedai tu mesti akan beri alasan. Katanya "Maaflah adik. Mesin ni buat hal. Tak boleh print macam ni. Dia kena print satu-satu." (Maksudnya print macam biasa) Satu foto. Satu foto. Satu foto. Satu foto. RM5 untuk 4 keping. So, terpaksalah kita..


Kalau nak print sendiri, kawan-kawan bolehlah cari kertas foto. Tak mahal pun. Murah je. Aiman pakai printer Epson. Jadi, Aiman guna lah kertas foto khususnya iaitu Epson Glossy Photo Paper.

Hasilnya pula, memanglah tidak akan sehebat kedai tapi still beruntung. Bukan calang-calang orang boleh print dari rumah :))

Barang-barang yang diperlukan untuk shoot potrait sendiri :
  1. Kamera (DSLR atau Compact). Aiman guna DSLR Nikon D50.
  2. Speedlight (Kalau kawan-kawan guna DSLR lah. Kalau Compact, boleh guna build in flash. Tak nak guna pun tak apa)
  3. Remote Control (Untuk memudahkan bagi mereka yang tiada "Photographer"
  4. Tripod (Kalau tiada, letak je kat tempat yang tinggi, stabil dan selamat)
p/s : Itu cadangan Aiman. Kalau kawan-kawan lebih profesional, sudilah share cara lain di komen ya.

Aiman shoot sendiri tanpa sebarang Photographer. Jadi Aiman pun gunalah remote ni sebagai bantuan penekan shutter button. Aiman gantikan build in flash dengan Speedlight. Ni pun secara kebetulan je. Sambil-sambil nak test ambil gambar guna Speedlight. Mujur ada bateri. Hehe :D Letak kamera atas tripod masing-masing dan tetapkan ketinggian. Akhir sekali, snap!
Kamera Compact pun sama je tau. Cuma tak ada Speedlight dan kawalan dari Remote.

Percubaan Afnan untuk ambil gambar ni adalah sebanyak 47 kali percubaan. Pilihlah dari gambar yang terbaik!

Inilah Speedlight. Pengganti Build In Flash korang tu :D

Inilah remotenya :3

Remote ni amat sesuai bagi mereka yang suka shoot gambar sendiri. Tak perlulah lagi kita set timing kan :p

Okay. Habis sudah entri gambar Potrait. Comelkan gambar tu? Hikhik :) Itu sahaja lah dari Aiman.

Babaiii :D

*Ringankan tangan bantu Afnan nak? Klik je "kat sini". Terima kasih ya! Tolong klik Nuffnang Aiman sekali tau :))