25 December 2013

1 Pertumpahan Darah Di KMPk

Assalamualaikum dan hi guys.
Tarikh 25hb Disember 2013. Today's morning event.
Afnan join yang program sembelihan. Program ni sepatutnya bermula pada pukul 8 pagi. Tapi sebab time tu, bilangan peserta pun tak seberapa mencukupi, jadi waktunya pun dianjak kehadapan. Lebih kurang dalam pukul 9:30 lebih lebih baru lah sembelihan tu start.
Sebelum tu, lebih kurang dalam pukul 8 pagi, ustaz ada lah bagi talk ala ala cam camne cara nak sembelih. Daripada talk tu la, baru Afnan tahu yang kalau seseorang yang dalam berkeadaan 'hadas besar' pun masih boleh melakukan sembelihan. Ehee. Selama ni ingatkan tak boleh. Huhu. Pastu, Ustaz pun ada jugak cite pasal hukum kalau sembelih ayam sampai terpotong sekali dengan lehernya. Its makruh kay but still you can eat that chicken xP
Habis je talk tu, kitaorang pun berhijrah lah ke cafe Pak Wan bersama dengan panji panji. Kononnya :p
Sampai kat sana, ada lah ni haaa jamuan free. Habis bab jamuan. Pakat semua berkerumun pergi kat ustaz.  Ustaz tunjuk demo camne nak sembelih ayam. Afnan tak dapat nak tengok yang demo tu sebab pemandangan terhalang oleh mereka yang tidak sepatutnya :3
Habis je demo. The mission begin. Satu group akan dapat seekor ayam. Emm. Satu group ada lebih kurang dalam 10 orang. Maka dengan itu, terbahagilah beberapa cabang tugas. Antaranya, tukang penyembelih, si pemegang ayam dan juga pegawai pemerhati. Afnan bertindak sebagai pegawai pemerhati. Haha. Actually bukan tak nak sembelih kay. Tapi sebab time tu, Afnan nampak ada sorang tu dah bersemangat pegang pisau, jadi Afnan bagilah peluang kepada dia tu. Ehee xP Kita dahulukan lah bagi mereka yang lebih semangat. Nanti emo pulak kan. Kan kan kan. Haha.
Habis tengok orang sembelih. Habis tengok ayam melompat lompat lepas disembelih. Now, masuk la part masak memasak. Selesai je masak memasak, sekarang tibalah masa makan memakan. Yang ni, kitaorang makan dalam talam. Dan ini second time, Afnan makan dalam talam. Yang first time tu masa berbuka puasa waktu first sem. Untuk Afnan ni, satu talam tu ada lima orang makan. Memang enjoy laaa ^^
So. Itu je la story nya. Ouh ya. Afnan share some picture untuk korang masa event tu. Kalau nak stalk banyak lagi picture, bolehlah stalk kat instagram Afnan : @aimanafnan . Jangan lupa follow sekali. Eheh ^^v
And ya. Selfie from three of us xP

1 comment:

nuratika aziz said...

hey,baru tahu yang kalau hadas besar pun boleh menyembelih.and ya,you're right.Kena bagi peluang untuk 'orang yang lebih bersemangat' cuba dulu,kalau tak pasal-pasal nanti dia emo lepas tuh macam dah tak best dah event tuh.
and yeah,makan dalam talam best. rasa seronok sebab makan sama-sama.
blogwalking je pun sebenarnya dekat sini.feel free to drop a visit to my blog : http://bynuratikaaziz.blogspot.com
thank you ^^
*btw,tak paksa okey untuk visit my blog.
happy new year :)