13 December 2014

2 Minggu akhir

Assalamualaikum.

Minggu depan dah last week untuk lecture. Minggu minggu depan pulak dah study week. Pastu exam. Pastu balik semenanjung. Yeay!
studyhard.jpg (400×239)
Tak lama dah nak final. Tak lama dah nak tamatkan sem 1. Tak lama dah nak ...

Goodluck untuk diri sendiri!

Jadi, marilah menyibukkan diri dengan nota-nota, tuto, projek dan juga assignment saat akhir. Mari usaha lebih. Kurangkan berFb. Heh :3

Itu je. Bye.

5 December 2014

2 Trip to Sabah

Assalamualaikum dan hai uolls.



I want to tell you a story. Cuti hujung minggu hari tu kan, Afnan pergi Sabah. Best best! Sebenarnya kan, boleh lah dipanggil "surprise trip". Afnan plan ngan abah. Tiada siapa pun tahu Afnan pergi sini waima ma sekalipun. Top secret XD
Sabah ni best. Keliling dia semua laut.





Lagipun, trip ni sekejap je. Afnan pergi malam hari Jumaat dan balik pada petang hari Ahad. Dalam dua hari gittew. Thanks to Azmil sebab tolong hantarkan.

Sampai sampai je kat sana. Semua teruja to see me :p Haha. Okaylaa. Tak teruja sangat. Cuma yang bestnya berjaya plan misi ni dengan abah. Dan hasilnya. Unexpected. Ingat dah bocor before sampai Sabah. Maybe lepas ni boleh ke Singapore pulak ke kan. Hong Kong kaa. InsyaAllah. Okay. Lepas je sampai sana, Afnan tunggu kat airport lebih kurang setengah jam. Sebabnya abah already plan ngan diaorang nak pergi "makan roti canai". At last, abah pura pura buat sesat kat airport. So, Hai hai je lah kan XD














So, esok paginya. Kami teruskan journey kami ke Kundasang. Okay. Kundasang kot namanya. Best. Kami pergi tengok Gunung Kinabalu. Tapi sedihnya, awan tebal cover itu gunung.




Kami pergi Kinabalu Park. Sambil tu melawat botanical garden.

























Kami pergi Desa Dairy Farm. Lawatan singkat. Kalau nak rasa ala ala New Zealand, bolehlah ke Desa Dairy Farm. Kalau ada kesempatan, dapatlah selfie dengan lembu kat sana xD











Dan. Keesokan paginya pulak, perjalanan disambung lagi. Kali ini di pack. Sebab boarding time dalam pukul 3:40 petang. Sebenarnya, plan nak jumpa sorang kawan matrik pagi tu. Dia study kat UMS. Dan kebetulan dia ada event kat gaya street. But, abah tak jumpa mana itu "gaya street". So, Afnan tak dapatlah jumpa dia. Nak sedih ke tak nak? T^T

So itu je lah. Haa. Part nak balik ni paling lucu kot. Afnan tersalah beratur kat barisan pelepasan untuk ke penerbangan yang bukan Malaysia. I mean like Hong Kong and Singapore. Perasannya bila dah berada kat tengah barisan tu. Patutlah semua yang beratur tu mat mat salleh. Haha. Kalau sebelum ni before balik ke Sarawak, tertinggal mykad ngan boarding pass kat tempat imigresen. Bahaya sangat :3

So, bye bye :)

 
 

15 November 2014

0 Week 9?

Assalamualaikum. Hey hey :)

Long time, I dont update the new entry. Hmm.

Yah. I dont know wether it is true that its already week 9. Huiyoo. Time flies so fast. And its almost final. Should "yeay" or not? ._.

For sure. The softskill class had already end and I only have one class on that day which is only Prep. I am wondering if I am not taking Prep on that day, I might have one holiday between tuesday and thursday. Yippi!

Besides, the M&I also "on the right track" to the final. Yeay! We only got one experiment left which is Lab 13 before having a test. #Pray4Afnan

So, before I end up my "writing", I am proudly want to introduce my Lab group's member xD Haha. Panjang sangat :3

Sarawak-ian (Jerrold), Peninsular-ian (Afnan) and Sabah-ian (Tikah).
Bye bye!

24 October 2014

0 Midsem

Assalamualaikum ebelibadi.

Yeay. Afnan kat rumah sekarang. Actually dah berapa hari dah kat rumah. Ni tengah hitung hari nak balik Borneo.

Afnan balik GM hari jumaat petang tu. A surprise moment is when your father jemput korang balik dari unimas itu sendiri. Haha. Actually tak surprise sangat since abah already shows me the ticket xD Well well. Abah risau anak lelakinya ini sesat tak jumpa balai berlepas. But yang pergi nanti ni, sendiri sendiri lah pulak. Kurang bajet uolls.

Before balik semenanjung, singgah di Secret Recipe. Ya. First time makan sini. Grilled mushroom chicken. Yum yum!

Then balik. Ambik flight transit. So, KCH-KL baru lah KL-KB. Kebetulan kat KL time tu katanya ribut. So flight tak boleh touch down. Disimpulkan cerita. Fly lah ia ke penang untuk refuel the tank. Tapi sebelum refuel the tank tu, hanya Allah je tahu apa yang dirasai waktu tu. Kamu boleh dengar bunyi enjin turbo "dia" tu melawan arus angin. Memang tak macam yang mula mula naik dulu. Satu lagi. Boleh pulak tengok flight yang lain kat bawah kita. Kat tepi kita pun boleh. Tapi jauh lah. Sebelum ni tak pernah pernah pulak nampaknya. Magic :p

Time tu jugak tiket yang KL-KB tu hampir hampir nak "burn". Tapi Alhamdulillah. Nasib baik semua flight kat KL delay time tu. Still can teruskan perjalanan walaupun lewat beberapa jam. Kan kan.

Gambar Hiasan XD
So now. Inilah cuti midsem Afnan. 24 hours di rumah. Study and internet. No life. And percentage study tu 1% walaupun nanti akan ada midsem exam T^T

Itu je. Babai.

11 September 2014

2 MAP and EE Unimas

Assalamualaikum dan hai.

11 september 2014. Alhamdulillah. Dah 11 hari rupanya menetap di Kota Samarahan ni :3 So far so so so good ._.

Di kesempatan ini, Afnan nak kongsi sikit cite pasal yang time Minggu Aluan Pelajar. Apa tu MAP? MAP tu ala ala macam macam orientasi. Bezanya banyak dari yang orientasi matrik okay. Sini takde dah kena marah marah. Abang abang dan akak akak LO handsome dan lawa lawa siap layan kitaorang macam raja lagi. Ahahaha. Makan minum semua. Takde "jerit jerit". Lagi lagi, seminggu tu makan dan minum secara "PERCUMA".

Haa. Apa tu LO? LO tu Liaison Officer. Kalau kat matrik dulu dipanggil AJKO. Sini kan over the sea. Kena omputih sikit.

Okay. Meh nak cite. Afnan daftar 1hb september. Bawa barang barang semua pastu tinggalkan kat Allamanda. Then, macam biasa. Balik ke hotel semula. Haha. Kan 2 hari untuk pendaftaran xD Jadinya yang 2hb tu kita masuk lah balik.

The MAP life begin. Kena bangun seawal 4:30 pagi untuk tiga hari pertama jee. Yang selebihnya tu, bangun macam orang semenanjung. Pukul 5 lebih lebih xD Sini subuh awal. So, kalau nak berjemaah tu, memang kena bangun pukul 4 pagi gittew. Kalau bangun pukul 6 kat sini, matahari dah ada atas kepala. Hmm. MAP pun berjalan dengan sejalan jalannya. Pagi pagi kena pergi ke DeTAR Putra untuk mendengar taklimat "penting". Duduk dalam tu sampai malam. Tak boleh balik bilik nak tukar baju apa semua tu. Stay dalam tu dengan baju pagi tadi. Sebabnya, kalau balik, dah tentu tentu ganggu perjalanan aktiviti. Kan kan?

Sakura
Allamanda at the back

Antara aktiviti terakhir kumpulan 7
Untuk MAP ni, Afnan dapat kumpulan 7. Kumpulan 7 ni dibawah kendalian Abang Mamal, senior Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan. Sepanjang MAP ni, kitaorang belajar lah step cheers untuk Allamanda College.Ada "tum ketumbat indai ragum nadai diyak nyau mansai sungai karak" apa semua tu. Bahasa iban okayyy! Sebab nanti akan ada pertandingan untuk setiap kolej. Dan dan dan untuk pertandingan tu, Allamanda College menang untuk cheers dan juga untuk keseluruhan. Allamanda hebat!

#throwback
Hebat hebat. Esoknya kena pergi kelas. Penatnyaaaaaa. Tapi I missed one class -.- Tertukar kelas ngan hari jumaat. Sedihnyaaa.  Sini pulak fakulti besar besar. Masuk masuk sampai tak jumpa jalan keluar. Cari surau tak jumpa. Cari tandas pun tak jumpa. Lagi kan kelas -____- Jadi untuk minggu pertama ni, ambillah inisiatif follow kawan dulu :p

Dan. EE ni amat menyedihkan. Teruja tengok calculation. Huwaaa.

By the way, kos Electrical and Electronic Engineering ni kan kos baru di Unimas. Jadinya, kitaorang semua jadi first batch. Lab rats gituu. Total student untuk kos EE ni lebih kurang dalam range 20-30 kot camtu. Lelaki ada 10 orang. Perempuan je ramai "sikit".

Plus plus, Afnan tak jumpa lagi budak yang komen kata dapat sama kos. Atau mungkin budak tu sama kos tapi lain universiti.

So, itu je lah liku liku kehidupan kat sini untuk 11 hari pertama. Doakan :)

mood : Still trying to adapt dengan tempat baru and making a lot of friends.

One of the food during MAP
Amanat akhir akak dan abang LO
Margharita Thrajano xD

18 August 2014

9 Unimas?

Assalamualaikum dan hai.

Hari ni menaip entri sambil dengar lagu "rude".

Haa. 12 ogos haritu geng geng matrik dapat dah keputusan upu. Kemain berdeboor nunggu tarikh dan waktu keramat tu. Okay. Bismillah. Afnan dapat Universiti Malaysia Sarawak (Unimas).
Universiti idaman masa kat matrik. Ahahaha. Afnan dapat kos Kejuruteraan Elektrikal Dan Elektronik. Universiti dah idaman. Kos je kurang idaman. Kalau dapat yang "elektrik" je okay jugak. Ni masuk "elektronik". Shock amat! Plus plus kos ni kos paling baru di Unimas. So, I'm gonna be the first batch! Yuhuuu. Risiko pun tinggi.

Afnan ada google pasal Unimas ni. Besar ah. Siap ada "Jambatan Cinta". Bolehlah nanti nak cari "Jodoh" kat sini. Banyak lagi la. Nak cite. Afnan pun tak pernah masuk situ lagi. Oh ya. Afnan dapat Kolej Alamanda. Sape dapat Kolej Alamanda tu. Sep! Sep! Dan ada dua orang lagi kawan Afnan dapat sini. Umi ngan Tihah A. Tapi kos je lain-lain.

Buat masa sekarang. InsyaAllah pergi. Tiket apa semua abah dah prepare-kan. Total kan. Tujuh orang pergi. Campur ngan yuran apa semua lagi. Banyak terbang duit macam masa nak masuk matrik dulu. Kalau takde sebarang tawaran mana-mana, ke Sarawak la kita. Main ngan "pateri" apa semua tu. Huwaaa.

By the way. Lupa nak share ngan korang. Transkrip Afnan pun dah selamat sampai bulan bulan bulan bulan yang lepas xD Alhamdulillah. 3 pointer above! Walaupun ups yang dulu tu boleh dikatakan "teruk" jugak. Alhamdulillah boleh jugak skor sem 2 :)
So. Itu je lah. Happy travel ke alam u semua. Moga success sokmo sokmo!

p/s : Gambar kat header tu, Ikhwan yang buat. Not me :p

30 May 2014

0 Orientasi 2014/2015

Assalamualaikum and hai!
Minggu orientasi KMPk dah nak sampai ke penghujungnya. Macam macam yang dilalui oleh kitaorang selaku ajko engkorang wahai adik adik kmpk sekalian. Dimulakan masa yang sesi team building. Huih. Ramai yang anggap team building semua ni tak penting tapi sebenarnya tu lah satu satunya aktiviti yang paling penting untuk latih para ajko bila nak jalankan tugas kelak.
Kitaorang terpaksa melayan kerenah adik adik kmpk yang pelbagai sejak dari hari yang first sampailah ke hampir hujung sesi orientasi ni. Yang time post mortem masa hari pendaftaran tu. Ada ajko yang bagitahu katanya ada student tak boleh pakai baju yang besar besar sebab doktor tak bagi. Erk. Apa kehe nya. Tu tak termasuk yang homesick. Dan macam macam lagi lah...
Lepas tu, ada pulak malam yang kitaorang, para ajko sekalian kmpk kena post mortem bersama para alumni sehingga hampir pukul 4 pagi. Habis post mortem yang malam tu, on the way nak balik bilik. Tup tup. Dah ada yang bunyikan siren. Huih.
Macam macam lagi lah. Ada student yang ... Ya. Tak tahu sebab apa. Jenis manusia yang suka letak pinggan diatas penutup tong "letak" pinggan. Please lah. Kot ye pun. Mohon hormat pengurusan cafe. Ni tak pasal pasal orang cafe tu pulak nak kena bukak penutup untung korang.
Dan pengalaman yang paling best ialah time yang TTK a.k.a Tugas-Tugas Khas. Kitaorang cuma duduk dalam IT lab pastu key in data. Best yoo! Dapat tengok nama student, nombor telefon student dan gambar passport student xD Tu keistimewaan kitaorang :p
So. Itu je lah. Harap adik adik kmpk semua dapat jaga kad matrik korang yang lawa tu. Warna kuning siap bercorak lagi. Lawaaa! Kad matrik kami, KMPkians yang batch 13/14 ni cuma warna biru serupa cam background gambar passport je tau.
Pas tu. Tema baju kolej tahun ni warna merah-hitam dan biru-kuning. Beg warna merah. Dan yang perempuan dapat tudung warna merah. Aaaaaa. Untunglaaa korang adik perempuan.
Jadi. Itu je lah dari Afnan. Byeee! Selamat menempuh alam baru wahai adik matrik kmpk 14/15 tak kiralah samada PST atau PDT.

21 May 2014

1 Back to KMPk

Assalamualaikum ebelibadi.
Waa. Lama tak update. Emm. Ni dah berapa minggu dah cuti. Dah nak hampir sebulan cutinya. Duduk like a boss kat rumah. Guna phone ma buat hotspot kalau nak guna internet.
Dan 23hb ni dah nak kena balik matrik balik. Kali ini sebagai abang ajko xD. Kat sana pulak, dua hari kena team building. Mungkin ada gaya cam buli rasanya.
23 dan 24hb penuh dengan aktiviti tapi yang 25hb tu tak pasti lagi. Mungkin kena buat persiapan je kot. Bagi lengkap semua. Atau mungkin juga hari free untuk berehat. I wish that! Dan. 26hb pelajar baru masuk. "Welcome to KMPk beybeh!"
Hari first tu saya jadi yang jaga bahagian keselamatan. You know. Alaa. Yang pegang M-16 tu. Saya jaga di bahagian tempat parking kapal terbang (lah sangat) berdekatan dengan kolej perempuan tu dan juga cafe Mama. Hari pertama adalah hari yang panas. Tapi untuk hari kedua dan ketiga geng kitaorang a.k.a geng keselamatan mungkin relaks sikit. Bak kata Sir Kamal, kitaorang cuma key in data.
Sampai 31hb. Then, Afnan balik sini. Hometown. So itu je. Jadi sesape yang dapat kmpk tu, selamat menjalani orientasi yaa. InsyaAllah takde kot yang joget joget sume tu. Sebab yang jaga korang nanti semuanya geng geng masjid. Hehee ^^v
Satu lagi. Masa zaman Afnan dulu pun takde pun joget. Cuma adalah yang nyanyi tu. Tapi takde nyanyi cam AF pun. Nyanyi lagu "atas bukit ada rumput" dengan ... tak ingat. Lagipun banyak taklimat je..
Tapi semua tu tak jamin lah tau. Sampai sini saje. Bye korang! Dan jangan lupa doakan untuk result Afnan yang bakal keluar! Terima kasih.

6 April 2014

0 Last Sem. InsyaAllah :)

Assalamualaikum and hai korang!
Yaa. Afnan dah sampai dah penghujung sem. Kena get ready nak berpisah ngan semua orang. Berpisah ngan Pengarah KMPk, kawan kawan, lecturer lecturer, lecturemate lecture mate, classmate classmate, roomate roomate, jiranmate jiranmate semua laaa. So sad! Oh tak lupa juga pada mesin basuh kmpk yang dah banyak berjasa. Andddd to kucing kmpk also! Korang laa teman di kala bosan. Main lambung lambung dari tingkat 4 ke tingkat 1. Ihiks xD

This week...Last lecture. Last tutor. Last duduk dalam lecture hall. Last masuk lab. Last usha orang. Hahaha. (Memang tak lah kann xP). Semua dah lastttt T^T. Dan, next week, dah start "Study Week". Pastu next week after "Study Week" terus final exam. 

Huwaaaaa!Final exam (PSPM2) start dari 21/4 hingga 29/4. So. Doakan Afnan dipermudahkan nak jawab soklan nanti ^^v

And ya. Afnan terpilih untuk jadi AJKO bagi semester 2014/2015. Hari monday yang 14/4 ni pun dah di-interupt dengan perjumpaan dengan pengarah. Taklimat akhir katanya.

And separa last. Banyak memori sepanjang duduk kat sini. Ada suka. Ada duka. Ada pahit. Ada manis. Ada masin. Ada pedas. Macam macam laaa. Jadinya, kalau ada salah dan mistake sepanjang berkawan, pohon ampun :( Kalau sombong ke. Terlebih suka ke. Dan semua semua keee. Maaf tauu :'( Nanti tak jumpa dah ngan korang semua. Jumpa nanti pulak bila masing masing dah anak ^^v

Last sekali. Doakan kami berjaya dalam PSPM2 ni dan dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti dalam bidang yang diingini. Amin.

Ini akan menjadi sem last kitaorang di matrik Perak. InsyaAllah :)

19 January 2014

1 UPS and Cuti. Yeay!

Assalamualaikum everyone :)
Hope korang semua sihat hendaknya. InsyaAllah. Amin. Say "Alhamdulillah"!
Oh ya. Next week Afnan exam. Exam ups. Atau kita panggil mid sem test. 27 until 29hb. Then, its holiday. Yeay! Yeay!
Holiday start 30 until 9hb Februari. But, for module 1 student, after finish answering bio paper in the morning, we all dah cuti. Budak sains komputer mohon jeles. Haha xP
Ya. Cuti ni boleh release stress jap. Then habis cuti. Kita sambung stress. Will miss my friends kat kmpk ni sepanjang cuti mid sem ni. Ehem. Ye keeee? Haa. Afnan miss kat sorang classmate ni jee xD lain lain takk. Haha. Kay tipu jee.
And ya. Doakan Afnan dipermudahkan untuk menjawab soalan ups nanti tau, korang. Terima kasihhhhh ^^
So. Itu je. Bye korang korang korang korang korangggggggg!
P/s : gambar bawah ni geng geng kelas Afnan. M4T26! Ramai boy than girls right? Lol. Ya. Ada sorang yang takde. Tasha namanya. Dia tukang "pukul" gambar. Kalau nak tengok Tasha, datanglaa KMPk ni tau :p Before tu, senyum kat diaorang semua pleaseeee >.< nanti Afnan perkenalkan sorang sorang kat korang. Itupun kalau Afnan rajin lalalalala.