3 October 2016

2 Jumpa Puteri Santubong πŸ‘§

Group 3 (Geng "Luas")πŸ€—
Assalamualaikum dan hai kawan kawan.

So hari ni nak share pengalaman semalam. Afnan bercamping di suatu kawasan berhampiran dengan Damai Beach Resort. Tak tahu nama tempat tu apaπŸ˜…. Ianya anjuran NexGen bagi Bengkel Bersiri NexGen 2016/2017 Siri 2. Sebelum ini, siri 1 kitaorang dah bermalam di Siar Beach ResortπŸ˜„.

Banyak la pengalaman yang dapat. Pertamanya, dapat jejakkan kaki di Sarawak Cultural VillageπŸ’ƒ.
Dah lama sebenarnya mengidam nak pergi sana tapi itulah nak membayar tuπŸ˜‚. Di Sarawak Cultural Village ni, kami diberikan satu tugas untuk diselesaikan iaitu explorace. Kami kena pergi ke setiap rumah bagi mencari soalan trivia. And ya. Group kami menang untuk explorace ini. Yeay!😎
Tapi sebelum ke Sarawak Cultural Village, kitaorang kena exercise dulu. Kitaorang pergi jungle trekking. Jauh la juga. Tapi best. Bukan selalu pun kan.
Lupa suda ini gambar panjat Gunung Santubong ataupun yang Jungle TrekkingπŸ˜…
Dan keesokan harinya, kami melalui aktiviti yang lagi lasak. Kitaorang kena mendaki Gunung Santubong. Berbekalkan air mineral dan makanan (siapa yang bawa), naiklah kami kat atas tu.
Dalam pukul 6 ke 7 pagi camtu naik, sampai kat puncak pada pukul 11 lebih pagi (kalau tak silap). Pukul 2 petang tu turun pula dan sampai ke dasarnya lebih kurang pukul 6 petang. Nyaman ja udara sepanjang perjalanan nak naik tu. Iyalaa semua hutan kan.
Dan bagi Afnan, mencabarnya adalah waktu nak naik dan turun tangga yang tak macam tangga tu. Nasib ada Kak Bee dan sorang lagi akak, Abang Mu, Ina, Cilla dan sape sape lagi yang membantu tunjukkan macam mana nak turun dan naik tuπŸ€—. Tangga yang diikat dan digantung pada ketinggian 90 degree kot. Dahlah jarak satu anak tangga tu kemain lagi jauhnya. 😷
Separuh turun kaki pun tak sampai lagi kat anak tangga tuuu😭.
Apa apa pun, Afnan berjaya jugak sampai kat Puncak Gunung SantubongπŸ˜ŽπŸ’ƒ.
Dan menurut jurulatih rekreasi kami tu, beliau kata Gunung Santubong ni antara gunung yang perjalanan nak mendakinya tu agak sukar. So, syabas kat diri sendiri dan geng NexGen 2016/2017πŸš£πŸ‘.

So. Itu je. Babai guys 😁

2 comments:

Ummi96 said...

Yeahhh syabas aiman berjaya smpai awal n turun dgn selamatnya 

Aiman Afnan Mohd Asri said...

@Ummi96 Haha. Syabas jugak untuk umieπŸ’